Judit | MüPa

„Nem is tudom, hogy hogy jött nekem a zene meg az éneklés, mert nincsen zenész a családban, és még csak nem is hallgattak klasszikus zenét a szüleim. Vámospércsen születtem, ott is kezdtem aztán tanulni, majd Debrecenben a Kodályban végeztem, és úgy alakult, hogy elsőre fölvettek a zeneakadémiára Karvezetés szakra. Most már a Nemzeti Énekkarban éneklek, illetve színházban is játszom”
„Hogy kerültél be a színházi világba?”
„A Sanyi és Aranka Színházban játszottunk egy darabot, és abban látott egy rendező, aki az Örkényben csinált egy darabot. Ő kért fel engem és egy barátnőmet az egyik szerepre. Az Örkény fantasztikus hely, nagyon könnyen ment a beilleszkedés, mert aztán belekeveredtünk egy másik előadásba is, aztán még egybe, és ott ragadtunk. Úgy érzem, hogy szeretnek, és tényleg olyan, mint egy másik család. Egy időben, ha nem akartam egyedül lenni, bementem a színházba, a büfébe, mert ott mindig volt valaki, akivel beszélgetni lehetett, mindig jó a hangulat. Például Pogány Judit. Imádom, és hihetetlenül tiszteletreméltó, amit csinál. Mindig van az emberhez jó szava. És Csuja Imre is ilyen, őt is nagyon szeretem. Voltam más színházaknál is, de messze ez a legjobb társulat belülről. És persze ott a Nemzeti Énekkar, ahol több mint nyolcvanan vagyunk, így ott is megtalálja mindenki, akivel igazán jó viszonyban tud lenni.”
„És hogy megy a színészi része?”
„Mindenki tudja a szerepét, és nekünk az első az ének. Persze, van egy-két mondatunk vagy mimikai játék, de az éneklés a lényeg abban, amit mi csinálunk.˝
„És a könnyűzene?”
„Most már dalesteket is szervezünk, ahová elég szép számban jön a hallgatóság; Donna Summertől kezdve David Bowie-n át sok mindenkitől éneklünk dalokat. Nyilván, hogy ebben szűkebb a hangterjedelmem, mint a klasszikus hangképzésben, de persze ez is változott az évek során. A klasszikusnál megtanultam, hogyan kell a hangot képezni, de a könnyűzene azért az más. Valahogy mégis természetesen jön.”
„Mi az, ami célként lebeg előtted?”
„Például nagy álmom, hogy a Verdi-Requiem mezzo szólóját elénekelhessem.”

2016. február 08.

 

Megosztás
KövetkezőElőző
 
X